Góbé Lovasudvar
   Főoldal      RólunkElérhetőségeink:Góbé Lovasudvar Gyergyószentmiklós

535500 Gheorgheni str.Nicolae Balcescu 4/A 

e-mail: lovasturizmus@yahoo.com


Telefon: 0266-361-519

Mobil: Parászka Géza: +40/740-085-619

Parászka Előd: +40/743-145-958

Miért is foglalkozunk már 1990 óta lovagoltatással, lovas turizmussal? Erre sokkal összetettebb a válasz, minthogy egy mondatba lehetne foglalni.


   Zsenge gyerekkoromban kezdődött az a folyamat, ami elválaszthatatlanul összekötött a gyergyói tájjal, a minket körülvevő világgal. Szüleimmel hétről-hétre a hegyeket jártuk, a természet lételemünk volt. Úgy tűnik, hogy ez a gyerekkor meghatározóvá vált a további életemben. Az már csak természetes velejáróként jelentkezett, hogy az így szerzett élménnyel párosult az a kényszer érzés, hogy meg kell osztani másokkal is minden tapasztalatot, élményt.

  

Természetesen mindig az állatok szerelmese is voltam, így később okleveles állattenyésztő mérnökké válásomtól fogva a ló meghatározó helyre került az életemben és megkoronázta addigi turisztikai vonzalmamat is. Új szemszögből fedeztem fel mindazt, amihez gyerekkorom kötődött. 

   Ma már minden erőmmel és egész családommal együtt arra összpontosítok, hogy minél több embernek megmutassam azt a csodát, ami minket körülvesz. Mert egy olyan kárpátközi medencében élni, ahol karnyújtásnyira van a Nagyhagymás-Gyilkostó-Békás szoros Nemzeti Park és környezetének mészkőrengetege, a Gyergyói Havasok középmagas gyűrődéses hegyrendszere, a Görgényi Havasok vulkanikus hegyei, no és azok a népi- és történelmi értékek, amiket a fentiek öveznek, ez már önmagában csoda.

  

Ezen kívül még nem is beszéltünk a szomszédos csángó vidékről, a híres "borvíz" fürdőkről, Csíksomlyóról, ami mindenek előtt a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye, a legendás Hargita hegységről és folytathatnánk hosszan a sort.

Mindezeket szeretném Önökkel megismertetni egy sajátos szemszögből, lóhátról vagy éppen lovas kocsiról, lovas szánról vagy szekérről. 

Az oktatás számunkra mindenek előtt egy alapvető ismeret - tudásanyag megszerzésének lehetősége,azért, hogy a fenti csoda elérhetővé váljék. Gondolunk azokra is, akik csak rövidebb lovas sétákra tudnak vállalkozni.

 

 Mint egy új színfolt lopakodott be az éltünkbe a XIX. sz-i huszár hagyományok ápolása és népszerűsítése is. Így 2000-ben megalapítottam a Földváry Károly Hagyományőrző Egyesületet és azon belül a II. Székely Határőr Huszárezred hagyományőrző bandériumát, ami Erdélyben elsőként, de a mai napig is hirdeti a legmagyarabb fegyvernem, a huszárság dicsőségét.

  

Vállalkozásunk másik büszkesége, hogy a játék- és dokumentumfilm szakmában is jeleskedhettünk.
Legjelentősebb megvalósításunk a 2001-ben forgatott Pejkó és a 2006-ban készített Táncos című ifjúsági nagyjátékfilmek forgatása, amelyekben a fő- és mellékszereplő lovakat, valamint a filmek gyermek főhősét szintén kis családi vállalkozásunk adta, utóbbit  Előd fiam személyében. Mindkét film a Pilot Studió (Budapest) nevét dicséri.


Ide várjuk Önöket nagy-nagy szeretettel! Forduljanak hozzánk bizalommal, mert a lovasudvarunk személyzete nagy tapasztalattal és szakmai képzettséggel rendelkezik úgy a lótartás, mint a lovasoktatás és lovas túravezetés terén.


Mi minden óhajukat készséggel igyekszünk teljesíteni a lehetőségeink határain belül!


  Parászka Géza és  a Góbé Lovasudvar